top of page
coquelicot.jpg

EL DESTACAT DEL MUSEU 

COQUELICOT 

 

Emmanuel Villanis (1858-1914), va ser un artista nascut a Itàlia que es va instal·lar a Paris, en el barri de Montmatre, a partir de 1885. Destaca per les seves escultures femenines de figures bíbliques, heroïnes literàries o d’òpera i al·legòriques. S’inscriu dins de l’Art Nouveau (el modernisme francès).

Es va especialitzar en la fosa de bronze i va ser dels primers de fer escultura en sèrie, per aquest motiu es troba obra seva a totes les subhastes del món.

Sant Feliu havia tingut moltes cases modernistes dels estiuejants que malauradament, tard o d’hora van ser substituïdes per edificis nous. De l’enderroc d’un d’aquests edificis va rescatar-se aquesta figura que s’exposa en el museu, així com una generosa col·lecció de rajoles hidràuliques amb l’acolorida decoració pròpia de l’època.

Coquelicot -que vol dir “rosella” en francès- és una al·legoria de l’Estiu que el mateix artista en va fer moltes representacions, amb diferents materials i acabats, des de busts fins a figures senceres. Us deixem en els Destacats del Museu aquesta escultura sensual i delicada.

EL DESTACAT DEL MUSEU:

La radio de La Poncella

 

La Poncella, a part d’una societat cantaire, tenia una vessant benèfica d’ajuda mútua. Així al 1901 adquireix un nínxol al cementiri per un cas de defunció d’algun soci que en tingués necessitat, es dóna cobertura econòmica en malaltia o accident. Es subscriuen a La Vanguardia, La Publicitat i l'Aurora, tres diaris a disposició dels socis. El 1921 es reparteixen els beneficis de les activitats públiques -el bar que posaven en els balls de plaça, concerts i revetlles- que, fins i tot donaven per a invertir en “làmines del deute municipal de l'Ajuntament de Barcelona”. Al 1923 s’adquireixen tres nínxols més i al 1931 es compra una ràdio.

Aquell aparell de ràdio representava  una modernitat per als associats. La peça del mes del Museu és precisament l'aparell de La Poncella. Es tracta del receptor Philips model 2531 de quatre vàlvules amb un altaveu poligonal model 2019.

 

gramofon.jpeg
.jpeg

 

Història d'un Gaudí ocult

 

La Universitat de Barcelona ha enllestit l'edició del llibre Història d'un Gaudí Ocult, dins dels Quaderns d’Art i Natura del GRACMON, escrit per Xavier Jové i Teresa-M. Sala.

És el treball de recerca que culmina les investigacions que venia fent el Museu Municipal Can Xifreda sobre l'estendard de l'Orfeó Feliuà.  Actualitza les informacions amb dades molt transcendentals.  

 

Divendres, dia 10 de novembre, a les 19:00 hores, es va fer la presentació a la sala dels gegants del Centre Cívic.

 

Els autors destaquen que aquesta fou la primera presentació, ja que pensen continuar mostrant aquesta obra a diferents indrets de Catalunya. 

La publicació més completa i que millor recull l'estudi de l'estendard fins avui és: 

 

Sala, T-M, Jové X; "Història d'un Gaudí Ocult"; Quaderns d'Art i Natura, Ed. Universitat de Barcelona; Barcelona 2023. Format: 15,5 x 23,5 cm.  140 Pàgines. ISBN: 978-84-9168-962-1

 

Es pot trobar a les millors llibreries o per internet

bottom of page